Led Tv Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz
Led tv almaya karar verdiniz ama led tv alırken nelere dikkat etmeniz gerekeli bilmiyorsanız dert etmeyin.Sizin için led tv alırken nelere dikkat etmeliyiz listeledik.
En büyük sorun ölü piksel sorunu.
Ölü Piksel: Televizyonunuzda görüntüyü oluşturan pikseller vardır. Ölü piksel, görüntü oluşturma özelliğini yitirmiş piksellerdir. Bu pikseller yeşil, beyaz veya sürekli siyah renk verirler. Bu pikseller üretim hatası nedeniyle, taşıma, depolama, yüksek nem, ekrana dokunma veya ekranı silerken oluşabilir.
- Televizyon almaya karar verdiniz pekiLed Tv Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
- LED Tv’ ler hassas cihazlardır. Evde çocuğunuz varsa ve sürekli ekrana dokunuyor, bir şeyler fırlatıyorsa LCD ve LED Tv’ ler uygun değildir. Plazma Tv’ ler bu konuda daha dayanıklıdır.
- Burn-in yanma sorunu. LCD Tv’ lerde izlenilen Tv kanalındaki kanal logosu veya uzun süre duran sabit görüntüler, kanal değiştirilse dahi ekranda ömür boyu kalıcı gölgelenmeler oluşturur. Ne yazık ki üreticiler bu soruna garanti verememektedirler.
- Hz. (hertz) değeri önemli mi? Teorik olarak önemli. Gerçekte önemsiz. Standar şebeke elektriği dalgalanması 50 Hz’ dir. Tv’ ler yapay olarak Hz. değerini artırarak görüntüyü daha net ve akıcı yapmaya çalışırlar.
- Ekran çözünürlüğünün HD görüntü sistemine uygun olması, bu dikkat edilmesi gereken unsurlardan biridir. HD yayınları standart olarak 1920×1080 piksel çözünürlüğe sahiptir. Televizyonun özelliklerinde Full HD olarak belirtilen ibare, cihazın bu çözünürlükte görüntü verebildiğini belirtir. Eğer HD Ready ibaresini görüyorsanız, bu da 1366×768 piksel çözünürlüğü belirtir. HD Ready Tv’ lerin HD yazısına aldanıp da, HD göreceğinizi sanmayın. Bu cihazların normal bir televizyondan pek bir farkı yoktur.
- Ekran parlaklığı ve kontrast miktarının yüksek olması çok önemlidir. Parlaklık değeri için LCD Tv’ lerde 500 cd/m2 uygun bir değerdirç Plazma Tv’ lerde ise 1500 cd/m2 uygun bir değerdir. Bu değerlerin altında olan cihazlarla özellikle ışıklı bir ortamda Tv izlerken, görüntünün koyulaşıp iyi gözükmemesi gibi problemler sıkça yaşanır. Diğer unsur ise, kontrast oranıdır. Kontrast oranı ne kadar yüksek olursa, o kadar gerçek siyah ve gerçek beyaz tonlarına yakın görüntü elde edilir. Kontrast oranı düşük Tv’ lerde özellikle siyahın ışık almış açık bir renkte görünmesi kaliteyi oldukça düşürür. Bunun yanında beyazın tam beyaz olmayıp hafif gri tonlarına dönük olması ve renklerin gerçekçi ve canlı gözükmemesi de kontrast oranıyla ilgilidir. Bu nedenle 20000:1 ve üzeri kontrast oranları oldukça canlı ve gerçeğe yakın renklerde görüntü verir. Plazma Tv’ lerin LCD’ lerden üstün olduğu yanlarından birisi de budur.
- Özellikle sinema yapımcıları son yıllarda çıkardığı filmlerde 3D özelliğini bolca kullanıyor. Bu yüzden yeni bir model almışken 3D özelliği olanları tercih etmeniz eğer film seyretmeyi seven biriyseniz çok işinize yarayacak. Aynı zamanda görüntü çözünürlüğü çok yüksek olduğundan alt yazılı filmlerde alt yazıyı görme imkanınız biraz kısıtlı olabilir. Bu yüzden almadan önce deneme şansınız var ise alt yazılı bir video oynattırmakta fayda var.
- Marka tercihinde ise öncelikle Samsung, Toshiba, Sony ve LG markasını tercih etmekte fayda var. Bu markalar diğer markalara göre oldukça başarılı bir performans sağlıyor ve kendi tasarımları olan paneller üretiyorlar.
- Dikkat etmeniz gereken diğer bir unsur HDMİ giriş sayısıdır. Sürekli kabloları çıkar tak işlemi ile uğraşmamak için dikkat etmeniz gerekiyor. Bu yüzden HDMİ giriş sayısı önemlidir.
- USB giriş sayısı da bir diğer önemli unsur. USB belleğinize attığınız filmleri sıkıntı yaşamadan izlemek için bu unsur da çok önemlidir.
- Led Tv’ lerde ekran yenileme hızı da bir başka dikkat etmeniz gereken özelliktir. Piyasada ekran yenileme hızı 800 Hz’ e kadar ürünler bulunabiliyor. Ancak 100 – 200 Hz’ lik cihazlar da ortalama bir Tv izleyicisinin işini görür.
- Eğer 3D destekleyen bir Tv alacaksanız, titreşimsiz bir 3D görüntü izlemek istiyorsanız tazeleme hızının tercihen ortalama 240 Hz olması gerekir. Ancak ortalama 120 Hz’ de yeterli olcaktır.
- Bir diğer özellik tepkime süresidir. Siyah- Beyaz geçişleri ele alırsak önerilen ölçüler 5-8 ms arasında gerçekleşen cihazlardır. Ve bu değerler oldukça iyidir.
Peki LED TV’ lerin Artıları Nelerdir ?
- Yeni model LED Tv’ler , LCD ve Plazma Tv’ lere oranla %40′ lara varan enerji tasarrufu sağlayabilirler.
- LCD TV’ lerden daha hafif ve incedirler.
- Renkler LCD’ ye oranla biraz daha gelişmiştir. Gerçek insan teni rengine biraz daha yakın görüntü sağlar.
- LCD Tv’ lere oranla daha uzun kullanım ömrü.
- Yüksek ışıklı ortamlarda eski nesil Plazma Tv’ lere oranla daha az yansıma yaparlar.
- LCD’ lere göre çok daha az güç tüketirler.
- Aydınlık ortamlarda tam olarak verim alınmayan LCD’ lere karşılık LED ekranlarda böyle bir problem yoktur ve hemen her ortamda görüntüden yüksek performans alınabilir.
- LED ekranlara hangi açıdan bakarsanız bakın görüntüyü rahatlıkla görebilirsiniz.
En iyisi Hangisi , Ne Almalıyım ?
Bugün için Plazma, LCD veya LED ekranların arasından bir seçim yapacaksanız tercihiniz LED ekran olmalı. Plazma ekranlar yavaş yavaş gözden düşüyor. LCD’ ler de LED Tv’ lerden sonra unutulmaya başladı.
Yazar hakkında